Hogyan kóstoljuk meg a whiskyt?
A whisky keletkezésének története
Annak ellenére, hogy a kérdés hogyan kóstoljuk meg a whiskyt Ez egy olyan kérdés, amelyre az emberek gyakran választ keresnek, érdemes közelebbről megvizsgálni ennek az egyedülálló italnak a történetét, mielőtt adná. Számos legenda és történet övezi a whisky témáját. Az egyik leghíresebb és legelterjedtebb az eredetéről szóló. A whiskyt skót “találmánynak” tartják, de ez a kijelentés igazságtalan lehet az írekkel szemben, akik a 7. században elsőként készítettek hasonló ízű és gyártási tulajdonságokkal rendelkező italt. Ekkor történt, hogy annak a gondolatnak a szellemében, hogy kövessük az „élet vizét”, amelyet Szentpétervár adott Írországnak. Patrick – szegény szerzetesek egyedi ízű italt készítettek, amelyet akkoriban csak az erjesztett gyümölcslevek lepárlásával szereztek.
Érdekes módon az így kapott italt aztán sérülések kezelésére és mindenféle betegség enyhítésére használták. Latin neve aqua vitae volt, jelentése az élet vize. Emiatt a 7. században az emberi élet meghosszabbításának rendkívüli tulajdonságaira tett szert. Szent Patrick Franciaországban fedezte fel a lepárlás művészetét, és onnan hozta el Írországba. A whisky története azonban több ezer éves múltra tekint vissza, és a világ különböző országaiban gyökerezik.
Egy kicsit a lepárlásról
Elmondható, hogy a whiskygyártás eredete az ókorba nyúlik vissza, amikor az arabok felfedezték, hogy a bor lepárlásával erősebb italt lehet készíteni. Skóciában a lepárlás a 16. században vált népszerűbbé, mivel a whiskyt ott termelték a gazdák és a vendéglősök. Amerikában viszont a 18. században megkezdődött a szesz lepárlása, aminek köszönhetően ott is népszerűvé vált a whisky. A Bourbon egyfajta whisky, amelyet az egész világon ismernek, és az Egyesült Államokban gyártják. Érdekes módon meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, például legalább 51%-ban kukoricából kell készülnie, és ami az eredményül kapott whiskyben túlsúlyban van – tölgyfahordókban való érlelés.
Jelenleg a whiskyt a világ számos országában állítják elő, például Skóciában, Írországban, az USA-ban, Japánban és Kanadában. Fontos, hogy minden régiónak megvannak a saját hagyományai és módjai a whisky előállításának, ami azt jelenti, hogy az ital minden sorozatának megvan a maga egyedi íze és karaktere.
A whiskykóstolás története
A whiskykóstolás története egyidős a whisky történetével. Az első whisky-kóstolási kísérleteket valószínűleg a középkorban ír szerzetesek tették, akik árpából és más gabonákból vizet desztilláltak. A whiskygyártás fejlődésével és az ital különféle fajtáinak létrehozásával a köztük lévő íz- és aromakülönbségek egyre inkább felértékelődnek.
A whiskykultúra fejlődésével a whiskykóstolás formálisabbá vált. Egyre gyakoribbak a speciálisan szervezett whiskykóstoló előadások. Sok szalon kínál leckéket az ital ízének megfelelő tesztelésére. A whiskykóstoló ma már fontos eleme az egyedi ízek megtapasztalásának szerelmeseinek világának alkohol.
Hogyan kóstoljuk meg a whiskyt?— A Whiskey megtapasztalásának egyedülálló folyamata
Annak ellenére, hogy a whiskykóstolónak sok iskolája van, érdemes néhány alapvető lépést követni:
1. Válassza ki a megfelelő üveget — a legjobb választás egy tulipános vagy glencairn pohár. A “régi divat” pohár is jól ismert edény a whisky kóstolásánál, de nem kifejezetten whiskynek, hanem régimódi italoknak és egyéb, azt tartalmazó koktéloknak szentelték. A tulipános poharakat úgy tervezték, hogy lehetővé tegyék az aromák szabad áramlását és koncentrálják őket az orr körül.
2. Nézd meg a whiskyt — a whiskyre nézve láthatja annak színét, ami viszont jelezheti az ital korát, a hordó típusát vagy a lepárlási folyamatot. Érdekes módon a whisky sötétebbé válik, ahogy öregszik. Néha a whisky elsötétül bizonyos boroshordókban való hosszan tartó befejezés következtében. Jelenleg azonban egyre több gyártó ad hozzá karamellt, hogy egységes színt kapjon, ami azt jelenti, hogy a színelemzés nem mindig megfelelő a whisky minőségének értékeléséhez.
3. Szippantás — A whisky illata is sokat elárulhat róla. Ahogy közeledik a pohárhoz, ügyeljen az olyan aromákra, mint a gabona, tőzeg, tölgy és méz. A whisky aromája a whisky fajtájától és az előállítási eljárástól függően tartalmazhat gyümölcsös, malátás, fűszeres, füstös és gyógynövényes jegyeket is.
4. Próbáld ki — Úgy tűnik, ez a whiskykóstolás legfontosabb szakasza. A whisky íze típusától, gyártási régiójától, desztillációs folyamatától és érlelési módjától függően nagyon változatos lehet. Hasonló ízélményeket fedezhetünk fel a kóstolás során hiba.
5. Értékelje az általános szájérzetet — Már egy kis korty whisky is lehetővé teszi, hogy felfedezze állagát és azt az érzést, amit maga után hagy. Kóstoláskor figyeljünk a whisky állagára, legyen az sűrű vagy folyékony. Próbálja megfigyelni a szájban tapasztalható érzést, például az élességet vagy a méz simaságát. Lenyeléskor is ügyeljen az utóízre, amelyet maga után hagy.
Whisky ízjegyek– hogyan kell kóstolni a whiskyt
A whisky sokféle ízjegyet tartalmazhat, mint például az utóíz:
Malátás – édes, szemcsés, zabpehely, mézes
Gyümölcsös – citrusfélék, alma, sárgabarack
Fűszeres – borsos, fahéjas, ánizsos
Füstös – tőzeges, füstölt
Vanília – kókuszos, krémes
Diós – mandula
Kakaó – csokoládé, kávé.
A whisky ízének kérdése nagy kíváncsiságot és érdeklődést ébreszt az emberekben. Ez egy aprólékos kutatás és a különböző ízek, aromák és érzetek felfedezésének folyamata a szájban.
Ha javított a whisky kóstolásán, könnyen megválaszolhatja a kérdést: íz, szín, illat és állag harmonizál egymással? Érdemes azonban emlékezni arra, hogy mindenkinek megvan a saját preferenciája és ízlése a whisky ízét illetően.
Mit kell kerülni a whisky kóstolásánál
A whisky kóstolást békével és a pillanat ünneplésével kell körüljárni. Fontos, hogy ez egy lassú folyamat, amely lehetővé teszi, hogy értékelje a teljes ízt és aromát. Egy ital ízének alapos vizsgálatakor érdemes kerülni a jeget, mert az felhígíthatja a whiskyt és megzavarhatja annak tényleges szerkezetét. A következő lépés az, hogy lassan kortyolgasd az italt, hogy minden aroma a nyelveden landoljon. Emellett kóstolás előtt érdemes tartózkodni a fűszeres ételek fogyasztásától, mert az befolyásolhatja az íz- és szaglást. Ne feledje, hogy ez állítólag az élvezet pillanata, amelyben a legfontosabb az aroma egyedi jegyeinek teljes felszívódása.
Ajándék egy igazi whisky ínyenceknek
A whisky egy egyedülálló alkoholos ital, amely évszázadok óta csodálatot és érdeklődést váltott ki az emberekben. Valaha csak az “élet vizeként” használták, amely súlyos bőrbetegségeket tudott gyógyítani. Ma már világszerte megbecsült ital. Az emberek csodálják a whisky egyedi ízét, amely gyakran elfeledett érzelmeket ébreszt. Ha tudja, hogy szerettei közül az egyik igazi whisky ínyence, és az ital kóstolás témája jól ismert számára, egy különleges, fényűző pohár jó ötlet lehet neki ajándéknak. A jó minőségű üveg fokozza a profi kóstoló során tapasztalt élményt. Egy elegáns kulacs remek ajándékötlet lesz a whisky szerelmeseinek is. Mind az üveg, mind a kristály gyönyörködhet egyedi szépségével és minőségi kidolgozásával.
Ha a luxus és az elegancia által jellemzett kiváló minőségű cikkeket keresi, érdemes ihletet meríteni a luxustermékek gazdag kínálatából. Itt gyűlnek össze a luxusgyártók a világ minden tájáról. Egy igazi whisky ínyence kedvenc itala ízében és aromájában a legapróbb részletekre is odafigyel. Tehát az ajándéknak ugyanolyan tökéletesnek kell lennie. Egy elegáns ajándék kiváló kidolgozással és rendkívüli megjelenéssel jó választás lehet főnök, testvér vagy férj. A Luxustermék kínálata számos minőségi javaslatot tartalmaz egy egyedi ajándékhoz.
Szólj hozzá