Cadillac Celestiq. Rolls és Bentley gyilkos?

1. képernyőkép
Cadillac Celestiq | fotó: Cadillac

Kétségtelenül egy korszak végén élünk – a belsőégésű autók korszakában. A tendencia egyértelműen azt jelzi, hogy néhány évtizeden belül a hagyományos autózás örökre eltűnik belső égésű hajtás felváltja hidrogén sejtek és villanymotorok. Az autóipar már most is széles termékskálát kínál “villanyszerelők”. Még a legdivatosabbak is követik a trendet luxus márkák. Már bejelentették elektromos hajtású modelljeiket Rolls Royce és Bentley. Ki is használta a változási ablakot Cadillac, amely saját elektromos luxusautót dob ​​piacra.

A királyi udvarban hirtelen megsűrűsödni látszott a légkör. A luxusautó-piacon eddig uralkodó Bentley és Rolls-Royce kénytelen lehet helyet adni egy új szereplőnek. A márka, a presztízs és a technológia eddig azt jelentette, hogy senki sem fenyegette meg őket. Az iparágban azonban elektromos forradalom zajlik, amely lehetőséget teremt arra, hogy betörjenek egy résbe, és hasonló terméket kínáljanak az ügyfeleknek, összehasonlítható vagy jobb teljesítménnyel és divatos meghajtással.

Cadillac Celestiq. Az amerikai márka a luxusautók szegmensét kívánja megzavarni

Az amerikai Cadillac autógyártó hamarosan az első vásárlókhoz szállítja luxusvillamos autóját – Cadillac Celestiq. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint a társaság már sikerült 600-750 darabot szerződtetni ezt a modellt. A Celestiq a Rolls-Royce és a Benley modelleivel versenyez majd. Az előzetes becslések szerint fényűző az elektromos autó megvásárolható lesz 340 000 dollár. Az ár két Rolls-Royce modell között van – Rolls-Royce Ghost mögött 180 000 dollár és Rolls Royce Spectre mögött 420 000 dollár. A Cadillac Celestiq viszont jóval drágább lesz, mint az elektromos autó Benley, ami kb. 274 000 dollár.

A Cadillac Celestiq-et kézzel szerelik össze. A cég körülbelül napi 2 autó legyártását tervezi, bár – mint már bejelentettük – nem minden napon. Ez reálisan így lesz évi 400 és 500 darab között.

Cadillac Celestiq vs Rolls-Royce Spectre. Az amerikai leveti a kesztyűt a briteknek

A Celestiq újratölthető akkumulátorral van felszerelve 111 kWh és két erős villanymotor 600 LE. Egy ilyen “motorral” a Cadillac 100 km/h-ra képes felgyorsulni 3,8 másodperc és jó, körülbelül 300 mérföldes hatótávval ( több mint 482 km ). A Caddy négykerék-hajtással és összkerékkormányzással (AWS) lesz felszerelve. Összehasonlításképpen a Rolls-Royce sötét lova – a modell Kísértet akkumulátorral van felszerelve 102 kWh, két erős villanymotor 584 LE. Maximális hatótávolsága egyetlen töltéssel 260 mérföld ( több mint 418 km ), és százra gyorsul 4,4 másodperc.

A technikai specifikációkat figyelembe véve úgy tűnik, a párharc előzetes győztese Celestiq. A luxusmárkák között azonban ritkábban, és gyakrabban a teljesítmény a meghatározó márka presztízse – ebből a szempontból továbbra is egyértelmű favorit Rolls Royce.

Rolls Royce Spectre Antracite (7)
fotó: Damian B